Založ si blog

Zamyslenie sa

1.) PRESTAŤ SA POROVNÁVAŤ

Zrušte svoje presvedčenia, ktoré nám vtĺkali od mala do hlavy a to porovnávanie sa s ostatnými. Od mala nás učili, že naše šťastie je postavené na nešťastí iných. V škole treba mať lepšie známky, na telocviku treba rýchlejšie behať. Ak máš lepšie známky, rýchlejšie beháš, popr. si ‚zdatnejší‘ v niečom inom oproti ostatným si lepší, si lepší od tých druhých. Toto porovnávanie v nás zabíja spolupatričnosť a tímového ducha. Ide predsa o to, aby ty si bol lepší v čomkoľvek, tým pádom si lepší ako ostatní a na to treba, aby tí ostatní boli v niečom horší. Toto v niektorých ľuďoch vypestuje vykalkulovanosť, vychcanosť a potláča empatiu, ľudskosť, pomáhanie si, spolupatričnosť. Namiesto toho, aby nás učili, že každý je v niečom dobrý, spravili z nás ovce, ktoré merali rovnakým metrom. A namiesto toho, aby sa posilňovalo vlastné sebavedomie každého z nás, rozdeľovali nás, pretože z nás v podstate v určitom zmysle spravili nepriateľov, pretože nás vychovali, že ak niekomu niečo ide a nám nie, nie je to dobré, v takom prípade to znamená, že sme neschopni, hlúpi a s tým predsa treba niečo robiť.

2.) ZÁVISŤ/NENÁVISŤ

Ona má krajšie šaty, ona má lepšie známky, on ma krajšiu loptu, výkonnejšie auto. Závisť súvisí opäť s porovnávaním a je k tomu pridaný ešte negatívny pocit, ktorý ľudia majú, keď má niekto niečo, čo by chceli oni, ale nemajú to. Niekto je v niečom lepší, má viac, je krajší atď. Závisť je, keď druhým nedoprajeme. Vadí nám, že niekto má viac, má niečo, čo my nie alebo je taký, aký mi by sme chceli byť, ale nedarí sa nám to. Ale prečo? Skúsili ste sa niekedy nad tým zamyslieť? Závisť je jedna z najhorších vlastností človeka. Od závisti je len krôčik k nenávisti. Či už tej neopodstatnej, pretože sa nám zdá, že niekto by nemal byť, taký, aký je alebo vlastniť a mať, to čo má, ale nám to vadí. Viem pochopiť nenávisť, ktorá vznikla na základe prežitej brutality, či násilnosti. Toto je však iná kategória. V takomto prípade boli porušené všetky hranice a prekročené všetky hranice normality, nastal nesúlad, úplné vybočenie a došlo k porušeniu všetkých práv ľudskosti a spôsobené utrpenie zničilo duše ľudí, rozbilo ich na kúsky. Teraz však mám na mysli každodennú nenávisť/závisť, ktorá je vlastne úplne zbytočná a je len prejavom nespokojného ega a s ktorou niektorí ľudia bežne žijú a ani si to neuvedomujú. Nenávisť je opačný pól lásky na tej istej priamke. Ľudia by už mali prestať s nenávisťou, neprajnosťou, závisťou a porovnávaním.

 

Ak sa ľudstvo bude snažiť odstrániť aspoň pár týchto negatívnych emocií a pracovať skôr na pozitívnych emociách, bude sa nám všetkým žiť lepšie a ľahšie.

Zažili ste niekedy tento pocit?

04.01.2020

Sadli ste si už niekedy do vlaku a mali ste z cesty príjemný pocit, aj keď okolo vás sedeli cudzí ľudia? Akonáhle však prišiel niekto iný, zrazu sa vám necestovalo tak dobre? Aj keď napríklad ani predtým ste s nikým neprehovorili ani slovo, zrazu zmenou cestujúcich sa to ticho stáva neznesiteľné a cítite sa tam zle? Mne sa toto v poslednej dobe stáva dosť často. Akoby som [...]

Nájsť lásku nie je vôbec jednoduché

04.01.2020

Nájsť lásku nie je vôbec jednoduché. To vieme všetci. A podarí sa ju nájsť všetkým? A čo je láska? Veď láska má predsa veľa podôb – láska materinská, láska súrodenecká, láska kamarátska, láska k blížnemu, láska k zvieratám, láska k umeniu atď. Tu je moja story. Mám 35 rokov a hľadanie lásky bolo vždy mojím hlavným cieľom. Vždy. Odkedy sa pamätám. I [...]

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

irán.  Ebráhí Raísí

V Iráne havaroval jeden z prezidentských vrtuľníkov, pátrajú po ňom

19.05.2024 16:04, aktualizované: 18:12

Spolu s Raísím cestoval aj iránsky minister zahraničných vecí a ďalší predstavitelia. Ich stav je nejasný.

danko, majerský

Danko: Za okrúhly stôl by si mali sadnúť médiá a vládna koalícia. Líder KDH avizuje nové pravidlá aj mediálny úrad

19.05.2024 15:30, aktualizované: 17:20

Podľa lídra KDH Milana Majerského by sa nad sebou mali zamyslieť aj novinári, no „zošnurovať“ médiá podľa neho nie je najlepší spôsob.

Elon Musk

Elon Musk spustil v Indonézii satelitný internet Starlink

19.05.2024 15:01

Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 2962x
Priemerná čítanosť článkov: 987x

Autor blogu

Kategórie

Archív